Ořechové máslo je jedna z věc, kterou byste měli mít doma za každých okolností. Nejen že v jedné sklenici najdete spoustu vitamínů a energii, ale především v porci ořechového másla najdete delikátní chuť a nápady na skvělé kombinace. Ale pozor! Není máslo jako máslo. V obchodě zvládnete jen velmi výjimečně koupit ořechové máslo bez zbytečného cukru, kalorií a Éček. Ale nebojte, vyrobit ořechové máslo je stejně jednoduché jako namazat si chleba na svačinu. A v tomto článku vám prozradíme, jak na to.
Jaké ořechy použít?
Správné ingredience jsou klíčem k úspěchu, stejně jako snad u všeho. Ořechové máslo můžete vyrobit z několika druhů ořechů, ovšem některé jsou více oblíbené než ty další. Mezi TOP másla patří podle několika konzumentů máslo z mandlí nebo kešu ořechu. Tyto ořechy jsou totiž sladší už samy o sobě, a tak z nich mohou vznikat úžasně nasládlá a chutná ořechová másla. Mezi další oblíbence patří například vlašské ořechy, lískové ořechy nebo i pistácie. Asi nejznámější ořechové máslo je arašídové, což je paradox, protože arašídy mezi ořechy vůbec nepatří.
V čem jsou ořechy zdravé?
Jak jsme již uváděli na začátku článku, ořechy jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny a na minerály. V této části si uvedeme, v čem jsou jednotlivé ořechy zdravé:
- Kešu ořechy ー Kešu ořechy jsou obzvlášť důležité pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Díky mixu minerálů jako je vápník, draslík, hořčík nebo měď působí na dělo velmi zdravě a pomáhají k správné funkci svalů, kostí i nervovému systému.
- Mandle ー Mandle obsahují ze všech ořechů nejvíc vlákniny, a proto jsou skvělé pro správné fungování střev. V mandlích však nechybí i další vitamíny, minerály a bílkoviny a z toho důvodu jsou super zdravou svačinkou. Většina vlákniny a vitamínu E je ve slupce, proto je dobré kupovat je na mlsání neloupané. Do ořechového másla je však lepší pořídit již oloupané.
- Lískové ořechy ー Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, bílkovin, vitaminu B1, B6 a minerálů.
- Vlašské ořechy ー Vlašské ořechy jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů.
- Pistácie ー I pistácie jsou zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálů, ale k tomu ještě obsahují asi 4x méně kalorií než ostatní ořechy.
Jak na přípravu ořechového másla?
Složení:
- 2 šálky ořechů (mandle, arašídy, kešu ořechy atd.)
- 1 lžička soli (nepovinné)
- 1 lžička medu nebo sladidla dle výběru (nepovinné)
Předehřejte troubu na 175 °C. Rozložte ořechy na plech a pečte je 10-15 minut, nebo do chvíle kdy získají zlato hnědou barvu a nejsou voňavé. Nechte ořechy několik minut vychladnout a poté je přemístěte do výkonného kuchyňského robotu. Ořechy mixujte asi 5 minut a čekejte až se z nich uvolní oleje a získají hladkou a krémovou konzistenci. Přidejte sůl a sladidlo (je-li třeba) a zpracovávejte další minutu. Kuchyňský robot zastavte a stěrkou seškrábněte stěny. Zpracovávejte další 1-2 minuty nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Jak skladovat ořechové máslo?
Ořechová másla by se měla skladovat na chladném a suchém místě, například ve spíži nebo ve skříni. Je důležité, aby bylo víko pevně uzavřeno, aby se dovnitř nedostal vzduch a vlhkost, které by mohly způsobit zkažení nebo žluknutí ořechového másla. Pokud jste sklenici otevřeli, je nejlepší ji skladovat v chladničce, aby se prodloužila její trvanlivost.